Sluipverkeer Leuven-Oost

22076
Van 2023 tot 2027
TML onderzoekt de sluipverkeerproblematiek in de oostelijke rand rond Leuven en evalueert of een nieuwe (tunnel)verbinding tussen de Tiense- en Diestsesteenweg een oplossing kan bieden, met alternatieve opties zonder grootschalige infrastructuur.  TML gebruikt het verkeersmodel Traffic Scout en Telraamdata om lokale verkeersstromen in kaart te brengen en voert een maatschappelijke kosten-batenanalyse uit om de impact van de tracévarianten te beoordelen.


Verschillende woonstraten in de oostelijke rand rond Leuven hebben te kampen met sluipverkeer. Dit zorgt voor onveiligheid en veroorzaakt lucht- en geluidshinder. Het betreft in grote lijnen het gebied afgebakend door de E40, R23, E314 en de N223. Het hoofddoel van de studie is de concrete problemen met sluipverkeer in kaart te brengen en te onderzoeken of een nieuwe (tunnel)verbinding tussen de Tiense- en Diestsesteenweg (N3 en N2), en mogelijks verder tot de E314, een oplossing kan bieden. Ook onderzoeken we alternatieve oplossingen zonder grootschalige nieuwe infrastructuur.


TML schakelt hiervoor haar eigen verkeersmodel Traffic Scout in en integreert hierbij Telraamdata met andere databronnen zoals Open Street Map en snelwegdata van de Vlaamse overheid. Dit verkeersmodel is perfect toegespitst op het in kaart brengen van de lokale sluipverkeerproblematiek. Het modelleert auto-, vracht- en fietsverkeer op alle lokale wegen en maakt een onderscheid tussen doorgaand en lokaal verkeer via selected link analyses. Met dit verkeersmodel zoeken we geschikte tracés van de nieuwe verbinding. Voor de kansrijke tracévarianten zal een haalbaarheidsonderzoek het realiteitsgehalte ervan in beeld moeten brengen. Bij iedere variant gaan we in de verkeerskundige analyses en doorrekeningen ook na voor welke weggebruikers het tracé geschikt is en wat de impact is op de wachttijden aan knelpunten, de afname van sluipverkeer per straat enz. We onderzoeken daarbij ook andere mogelijkheden, zoals een aanpassing van de circulatie, knips, kruispuntoplossingen, ingrepen voor fiets en openbaar vervoer enz. Tot slot vergelijken we de voorkeurtracé(s) en andere alternatieven met een nulalternatief door middel van een maatschappelijke kosten-batenanalyse (MKBA).

Deze studie is omvangrijk en vraagt de nodige tijd om alle mogelijkheden te onderzoeken. De Vlaamse overheid wil de opdracht grondig uitvoeren. De studie maakt duidelijk hoe de huidige verkeersstromen lopen. Daarnaast worden de ervaringen van de omwonenden uit de ruime regio meegenomen. Vandaag is nog niet duidelijk wanneer de eerste resultaten hiervan beschikbaar zullen zijn.


Meer lezen over Telraam? Dat kan 
op hun website
In juni 2024 kwam Telraam zelfs in actie in het Journaal.

Periode

Van 2023 tot 2027

Opdrachtgever

Agentschap Wegen en Verkeer

Partners

SBE, Antea, DenS

Ons team

Ruben Corthout, Greet Kayaert, Inge Mayeres, Gitte Van Den Bergh, Roeland Vandenberghe, Jeroen Vanbiervliet, Joren Vanherck
© 2025 Transport & Mobility Leuven | Westsite: Online Oplossingen en Webdesign