Olympus

11.03
Van 2012 tot 2014
Het Olympusplatform vormde een ontmoetingsplaats voor de verschillende actoren op het vlak van de duurzame mobiliteit, waar informatie en kennis op het vlak van verplaatsingsgedrag, groene technologie en slimme elektriciteitsnetten werd uitgewisseld, met het doel die technologieën te promoten en te verbeteren en andere business modellen te ontwikkelen.

Onder impuls van de Vlaamse overheid investeerden de partners in elektrische auto’s, elektrische scooters en elektrische fietsen en fietslaadstations verdeeld over vier steden: Gent, Hasselt, Leuven en Antwerpen. Bovendien werden talrijke treinstations in België met laadpunten voor elektrische voertuigen uitgerust.

TML heeft het gebruik van de verschillende modi in het kader van de twee testfases opgevolgd en geanalyseerd. Hierbij werd rekening gehouden met de keuze voor de verschillende beschikbare vervoersmodi binnen het concept van genetwerkte mobiliteit. Deze analyse was een belangrijke stap naar de optimalisatie van verschillende aspecten die verbonden zijn aan de vraagkant van het voorliggende mobiliteitssysteem. De analyse beperkte zich weliswaar tot de twee belangrijkste testfasen die zijn uitgevoerd. Hieruit bleek dat testpersonen niet afwijzend staan ten opzichte van het gebruik van elektrische voertuigen of gedeelde elektrische fietsen, maar dat technische mankementen wel een significante impact kunnen hebben.

 

Periode

Van 2012 tot 2014

Opdrachtgever

Vlaamse overheid, Ministerie van Innovatie / IWT

Partners

NMBS-Holding, Infrabel, Steden (Antwerpen, Gent, Hasselt en Leuven), Cambio, Blue-mobility, Green city tours, Recticel, Syntigo, VIM, Ugent, IBBT, K.U.Leuven, VUB, KHLim

Ons team

Griet De Ceuster, Lars Akkermans, Kristof Carlier, Kris Vanherle
© 2021 Transport & Mobility Leuven | Westsite: Online Oplossingen en Webdesign