CIVITAS Hasselt

07.07
2007
CIVITAS is een Europees project ter promotie van duurzaam vervoer in steden. Met het CIVITAS Initiatief wil de Europese Commissie steden ondersteunen in het implementeren van een ambitieus, geïntegreerd en duurzaam vervoersbeleid.

CIVITAS I is opgestart begin 2002, CIVITAS II startte begin 2005. Wegens het succes van de vorige twee acties wordt CIVITAS opnieuw herhaald: tot 28 juni konden steden zich kandidaat stellen voor CIVITAS III (‘CIVITAS Plus’).

Transport & Mobility Leuven is er van overtuigd dat de Stad Hasselt een goede kans maakt om in aanmerking te komen voor het nieuwe CIVITAS project en hielp de stad bij de kandidaatstelling. Hasselt is immers in heel Europa gekend voor zijn gedurfde en innovatieve aanpak van de stedelijke mobiliteit, onder andere dankzij de gratis bussen. Hasselt vormt een consortium samen met de steden Verona (Italië), Zürich (Zwitserland), La Valetta (Malta), Nova Gorica (Slovenië) en Mielec (Polen) en hun aangesloten partners (bv. lokale transportbedrijven en onderzoeksinstellingen).

Als het voorstel goedgekeurd wordt zullen Hasselt en zijn lokale partners (De Lijn, i-City en TML) 1 800 000 euro kunnen ontvangen van Europa om onder andere hybride bussen in het centrum te laten rijden die ruim 30% minder verbruiken, zeer weinig schadelijke polluenten uitstoten en veel stiller zijn. In samenwerking met i-City worden innovatieve diensten aangeboden rond real-time reisinformatie over draadloos internet. Je PDA of GPS zal je vertellen welke vrije parkeerplaats het dichtst bij je bestemming ligt, de plaats kunnen reserveren én je er, via de kortste weg naar toe loodsen. Transport & Mobility Leuven zal de impact van de voorgestelde maatregelen berekenen.

Periode

2007

Opdrachtgever

Stad Hasselt

Partners

/

Ons team

Griet De Ceuster, Kristof Carlier
© 2021 Transport & Mobility Leuven | Westsite: Online Oplossingen en Webdesign