CITRUS

16011
Van 2016 tot 2020
Via het project CITRUS wil de Vlaamse overheid de verkeersveiligheid op de Belgische (autosnel)wegen verhogen, de CO2-uitstoot verlagen, en de mobiliteit bevorderen door gebruik te maken van C-ITS systemen.  
De uitdaging voor CITRUS is het beschikbaar maken van real-time verkeersinformatie op een snelle, efficiënte, betrouwbare en mensgerichte manier die geschikt is voor gebruik in C-ITS applicaties.

Binnen CITRUS wordt:
  • een C-ITS companion app ontwikkeld om waarschuwingen te versturen naar vrachtwagenchauffeurs die een incident of wegenwerken naderen om file-staartaanrijdingen en pechstrookaanrijdingen te voorkomen;
  • een intelligente aansturing van verkeerslichten op basis van real-time verkeersinfo geïmplementeerd (groene golf-principe). Naderende voertuigen ontvangen informatie over de groentijd of de optimale snelheid om groen te hebben. Dit kan nadien worden gebruikt voor de dynamische aansturing van verkeerslichten in functie van verkeersstromen. Drie verkeerslichten op de N203a in Halle (verbinding tussen R0 en E429) worden gebruikt als piloot.
  • de levering van goederen op congestie-vermijdende wijze aangestuurd. Het verzenden van Colruyt-leveringen wordt verder geoptimaliseerd op basis van real-time verkeersinfo, door o.a. verder in te zetten op congestie-vermijdend dispatchen en efficiëntere communicatie met chauffeurs.  
Binnen CITRUS is TML verantwoordelijk voor het monitoren van gedragsverandering en het evalueren van de impact van de ontwikkelde C-ITS toepassingen. TML ondersteunt de selectie van relevante use cases, de ontwikkeling van C-ITS toepassingen en de organisatie van verschillende workshops.


 

Periode

Van 2016 tot 2020

Opdrachtgever

Innovation and Networks Executive Agency (INEA)

Partners

Be-Mobile, Flow, Vlaamse Overheid Departement Mobiliteit en Openbare Werken (MOW) en Agentschap Wegen en Verkeer (AWV), Haven van Antwerpen, Haven van Zeebrugge, Colruyt Group

Ons team

Griet De Ceuster, Lars Akkermans, Sven Maerivoet, Bart Ons
© 2021 Transport & Mobility Leuven | Westsite: Online Oplossingen en Webdesign