iPark4U

09.09
Van 2009 tot 2010
Wegens de structurele overbelasting door een stijgende vraag naar parkeergelegenheid, dringen innovatieve oplossingen om aan deze vraag te voldoen zich stilaan op. Het iPark4U demonstratieproject speelde hierop in en zocht de pragmatische link tussen parkeren en technologie. De ruime opzet van dit project was om via het innovatief en creatief aanwenden van technologie, het parkeergebeuren in stedelijke omgevingen te optimaliseren en tegelijkertijd de automobilist een kwalitatieve parkeerservice aan te bieden.

In iPark4U werd een systeem ontwikkeld, gebaseerd op een on-board unit en smartphone met ondersteunende software, waarbij via de navigatie in de auto informatie wordt gegeven over beschikbare parkeerplaatsen in publieke parkeergarages, routering naar deze plaatsen wordt voorzien, en waarbij de automobilist de parkeerkosten via het navigatiesysteem of zijn GSM kan afrekenen.

Op deze manier wordt iPark4U een systeem dat navigeren, parkeren en betalen in één geheel combineert.

De niche waarin iPark4U zich nestelt en waarin het project een technologische vernieuwing geeft, bestaat nu uit het aanbieden van in-car real-time kwaliteitsvolle dynamische parkeerinformatie over het aantal beschikbare parkeerplaatsen in parkeergarages in de buurt van de bestemming, met hieraan een betalingsmechanisme gekoppeld.

In dit project verzorgde TML, in samenwerking met het VIM, de procesvalidatie en eindrapportering.

Periode

Van 2009 tot 2010

Opdrachtgever

Vlaams Instituut voor Mobiliteit vzw (VIM)

Partners

Geo Solutions, Mobile-For, Q-Park, SKIDATA, Fleetronic, Eurotronics, TeleAtlas, Oracle

Ons team

Sven Maerivoet
© 2021 Transport & Mobility Leuven | Westsite: Online Oplossingen en Webdesign