Schatting verliestijden op trajecten

11.24
2011
In deze studie berekenden we de verliestijden op bepaalde trajecten via autosnelwegen tussen steden in België. We baseerden ons hierbij op telgegevens afkomstig van enkelvoudige lusdetectoren die in het wegdek ingebed zijn. De trajecten die we bekeken waren:

Brussel – Charleroi,
Brussel – Oostende,
Brussel – Gent,
Brussel – Antwerpen,
Brussel – Leuven
en Gent – Antwerpen.
Alle reistijden werden op het autosnelwegennet gemeten; de totale reistijd die iemand al pendelend met de wagen ervaart is bijgevolg nog groter daar er ook een deel van de woon-werkverplaatsingen op het onderliggend wegennet (secundaire wegen, lokale wegen, ...) worden afgewikkeld. De trajecten beginnen en eindigen meestal aan ringwegen; dit maakt dat de R0 rond Brussel, de R1 rond Antwerpen en de R4 rond Gent niet meebeschouwd werden.

Vervolgens keken we met behulp van deze verliestijden naar de gevolgen hiervan op iemands 35-jaren durende carrière: Hoelang spendeert iemand gemiddeld al pendelend in de wagen, en hoeveel tijd staat men dan in de file?

Het blijkt dat mensen die wonen in Leuven en werken in Brussel het ergste af zijn: zij staan tot 45% van hun pendeltijd in de file. Van de andere in Brussel werkende mensen, staan diegenen die in Antwerpen wonen zo'n 34% van hun pendeltijd in de file, gevolgd met ongeveer 25% voor zij die in Gent en Charleroi wonen.

Pers:

 
  • 31 januari 2011, Sven Maerivoet gaf een interview voor het VRT Nieuws over "Een jaar in de file" (cijfers zijn fout geciteerd, correctie: "Een half jaar in de file")
  • 15 januari 2011, Sven Maerivoet, coverstory in Vacature: 'Uw carrière in de file'

Periode

2011

Opdrachtgever

/

Partners

/

Ons team

Sven Maerivoet
© 2021 Transport & Mobility Leuven | Westsite: Online Oplossingen en Webdesign