Transportmodellen voor luchtkwaliteit

19018
Van 2019 tot 2020
Dit project is een testcase om te onderzoeken of een alternatieve aanpak om transportvolumes te genereren, in vergelijking met de huidige aanpak met het Promovia-model van Vlaanderen, voldoende kwaliteit kan leveren om luchtkwaliteitsmodellen te voeden. In de huidige aanpak wordt het wegennet niet vaak bijgewerkt en worden veranderingen erin niet in overweging genomen (bv. implementatie van nieuwe circulatieplannen).

We hebben de aanpak, die TML ontwikkelde in het ClairCity-project, getest voor het maken van quickscanschattingen van de verkeersvolumes. Hierbij gebruiken we een stapsgewijze aanpak, waarbij we een netwerk opbouwen op basis van OpenStreetMap (OSM), de verkeersvolumes schatten, en bij elke stap details en complexiteit toevoegen, om zo te begrijpen welk kalibratieniveau nodig is in het toepassingsgebied van de luchtkwaliteitsmodellen.

We richten ons uitsluitend op de schatting van de gemiddelde dagelijkse verkeersvolumes, zonder de emissieberekening zelf. De geselecteerde testcase is een regio rond Gent.

Periode

Van 2019 tot 2020

Opdrachtgever

VMM

Ons team

Willem Himpe, Kris Vanherle
© 2021 Transport & Mobility Leuven | Westsite: Online Oplossingen en Webdesign