Sociale ongelijkheid en blootstelling aan luchtverontreiniging in Europese steden

20125
Van 2020 tot 2021
In Noord-Amerikaanse steden zijn sociaaleconomisch zwakkeren over het algemeen meer blootgesteld aan vervuiling. Op basis van een internationaal literatuuronderzoek concludeerde TML dat dit in Europese steden niet altijd het geval is. TML onderzocht dit voor Londen, Amsterdam, Brussel, Parijs, Lyon, Berlijn, Rome en enkele kleinere steden, waar deze mensen wel steeds het meest lijden onder de luchtvervuiling.

TML vond dat de link tussen socio-economische rijkdom en blootstelling aan luchtvervuiling in Europese steden niet éénduidig is. In London en Amsterdam zijn sociaal zwakkeren blootgesteld aan meer luchtvervuiling. In Parijs en Rome is echter het omgekeerde het geval. De sociaal zwakkeren zijn wel steeds het meest kwetsbaar voor de gevolgen van luchtvervuiling. Ze worden meer ziek en leven minder lang.

TML voerde een literatuuronderzoek uit en interviewde enkele experten, en stelde de  initiële hypothese bij, met name dat sociaal zwakkeren systematisch aan slechtere luchtkwaliteit blootgesteld zouden zijn.
T&E schrijft op basis van onze wetenschappelijke bevindingen een beleidstekst.
 

Periode

Van 2020 tot 2021

Opdrachtgever

T&E (Transport & Environment)

Ons team

Evelyn De Wachter, Bruno Van Zeebroeck
© 2021 Transport & Mobility Leuven | Westsite: Online Oplossingen en Webdesign