SUSTAPARK

Duurzaam parkeren in steden: optimalisatie van prijs en locatie

Het beheer van de vervoersvraag kan steden helpen om een duurzaam mobiliteitsbeleid te voeren. Eén van de meest efficiënte manieren om dit te doen is aan de hand van het parkeerbeleid. Belgische steden beschikken echter niet over hulpmiddelen om het aantal plaatsen, de prijs en tijdsduur van openbaar parkeren op een duurzame manier te optimaliseren.

In het SUSTAPARK project bouwen we een dergelijk simulatieprogramma. Het is opgevat als een agent-gebaseerde microsimulator, waarbij bestuurders gemodelleerd worden als een synthetische bevolking. Hun trips voor het werk, shoppen, uitgaan, et cetera worden gesimuleerd, evenals hun zoektocht naar een parkeerplaats. Het zoekgedrag is gebaseerd op onderzoek dat economische, cognitieve en situationele factoren in rekening brengt wanneer mensen een parkeerplaats zoeken.

Het model werd toegepast op de stad Leuven, waarvoor drie gevalsstudies werden uitgevoerd:

 • de toevoeging van een nieuwe grote parkeergarage in het centrum van de stad, wat leidde tot een verschuiving in het gebruik van parkeerplaatsen,
 • een hogere parkeervraag omwille van de Kerstmarkt, wat leidde tot een verhoging van zoektijden en zoekafstanden,
 • een deel van een straat in het stadscentrum autovrij maken, wat geen noemenswaardige impact heeft op het parkeergedrag.

rapporten

Het eindverslag is hier beschikbaar.

Alle gegevens (de Java broncode van het model, evenals de GIS shape bestanden van de stad afkomstig van G@lileo) zijn beschikbaar door een verzoek via e-mail te sturen naar Sven Maerivoet (de totale grootte is zo'n 530 MB). Disclaimer: dit document en de daarin vervatte gegevens zijn onderworpen aan beperkingen en aansprakelijkheid op grond van het auteursrecht. Dit digitale document of de afdruk ervan heeft de status "werkkopie" en aan de inhoud en maatvoering ervan kunt u geen rechten ontlenen.

presentaties & publicaties

 • 2-5 juni 2009, Karel Dieussaert, Koen Aerts, Thérèse Steenberghen, Sven Maerivoet en Karel Spitaels, 'SUSTAPARK: An Agent-based Model for Simulating Parking Search', gepubliceerd door het 12th AGILE International Conference on Geographic Information Science, Leibnitz Universität, Hannover, Duitsland (paper, in het Engels, pdf)
 • 22-25 september 2009, Karel Spitaels en Sven Maerivoet, 'SUSTAPARK: Duurzaam Parkeerbeleid', gepubliceerd door het XXIste Belgisch Wegencongres, Gent (paper, pdf)
 • 9 juli 2008, Sven Maerivoet, Applications of Traffic Modelling, presentatie op ITS Belgium's TechWatch seminarie (presentatie, in het Engels, pdf)
 • 30 juni 2008, Karel Spitaels en Sven Maerivoet, 'An empirical agent-based model of parking behaviour', gepubliceerd door de Kumho-Nectar conferentie, Tinbergen Instituut, Amsterdam, Nederland (paper & presentatie, in het Engels, pdf)
 • 8 mei 2008, Sven Maerivoet, Parkeerperikelen, interview bij Peeters & Pichal, Radio 1, Brussel
 • 10 maart 2008, Sven Maerivoet, Duurzaam parkeren met SUSTAPARK, interview bij Radio Scorpio (106 FM), Leuven
 • december 2007, Sven Maerivoet, 'Hulp bij uitstippelen duurzaam parkeerbeleid', in 'Verkeersspecialist', nr. 143, pagina’s 11-13 (artikel, pdf)
 • 24 oktober 2007, ITS Belgium Congres, Brussel (presentatie, pdf)

periode

2007 - 2009

opdrachtgever

Federaal Wetenschapsbeleid (BELSPO)

medewerkers

Sven Maerivoet, Karel Spitaels, Olga Ivanova, Griet De Ceuster

in samenwerking met

KU Leuven (SADL) en Université Libre de Bruxelles (CRU)

contact

Sven Maerivoet

+32 16 31.77.33
referentie: 06.08