ISEEM

De ontwikkeling en implementatie van een geÔntegreerd ruimtelijk-economisch-ecologisch model voor BelgiŽ

De belangrijkste doelstelling van het ISEEM project was de ontwikkeling en uitvoering van een geÔntegreerd ruimtelijk-economisch-ecologisch model voor BelgiŽ, het ISEEM model is hiervan het uiteindelijke resultaat. Dit model laat toe om de afweging te maken tussen sociale, economische vervoer- en milieudoelstellingen en maakt dus een erg complete analyse van beleidsvragen mogelijk.

Het ISEEM model vertegenwoordigt de state-of-the-art in diverse kennisgebieden en is superieur aan vele andere modellen die in BelgiŽ beschikbaar zijn. Daardoor voorziet het de Belgische gemeenschap van een correcte wetenschappelijke ondersteuning voor het formuleren van het duurzaamheidsbeleid en transportbeleid. Het gebruik van dit model zal de uitvoering van de EU strategie voor duurzame ontwikkeling in BelgiŽ, evenals de efficiŽnte integratie van de duurzaamheidsdoelstellingen in de bestaande Belgische beleidsmiddelen op regionale en federale niveaus bijstaan. Daarnaast zal het gebruikt worden om de economische effecten van transportinfrastructuur en transportbeleid door te rekenen.

Zowel de documentatie bij het model, als de modelcode en basisgegevens zijn publiek beschikbaar. Het gebruik van het model vergt echter een functionele versie van de GAMS software en een MCP solver (PATH). Meer informatie over deze software kan gevonden worden op http://www.gams.com/. Op deze website kan een testversie van de GAMS software gedownload worden, deze is echter niet krachtig genoeg om het model te gebruiken.

rapporten

Het finale rapport kan je hier downloaden of van de website van de Federale overheid: www.belspo.be

periode

2007 - 2009

opdrachtgever

Federale Overheid, Departement Wetenschapsbeleid

medewerkers

Olga Ivanova en Christophe Heyndrickx

in samenwerking met

Federaal Planbureau, Facultťs Universitaires Saint-Louis, Universiteit Gent, Vrije Universiteit Brussel

contact

Christophe Heyndrickx

+32 16 74.51.21
referentie: 06.37